28. dubna 2014

Vyčištění karburátoru sekačky ultrazvukovou lázní

Rozhodl jsem se vyzkoušet ultrazvukové čištění u karburátoru cca 15 let staré sekačky  Husquarna Royal 47, na které je motor Briggs and Straton Quantum, rok výroby 98. Sekačku jsem si posledních 6-7 let servisoval sám a pokud se dobře pamatuju,  v autorizovaném servisu byla za 11 let   asi 3x. Problémy se startováním byly odjakživa, zejména  po zimní odstávce, přitom jsem se k sekačce nechoval nijak špatně: benzín jsem kupoval kvalitní (a do malého kanystru, aby se moc nekazil)  a vždycky jsem se snažil jej úplně  vyjet...

Sekačku jsem tedy oddekloval a sundal držák vzduchového filtru. Pak už jenom stačilo odpojit přívod benzínu, povolit dva šrouby a vyháknout táhlo:





Povolil jsem  šroub  pod miskou a karburátor otevřel. Kupodivu, žádný "pohled do kanálu" se mi nenaskytnul, v misce nebyl kal, pevné částice  ani žádné gumovité nánosy, pouze na plováku byla tenounká vrstvička našedlé špíny , která ale šla dobře dolů... Vyndal jsem plovák a jehlu a všecko to (kromě plováku) spolu s tělem karburátoru, miskou  a šroubem s tryskou  na pár minut hodil do ultrazvukové lázně, ve které byla teplá voda a socialistický  SAPON 86:



Po třech minutách jsem ultrazvuk vypnul, vše vyndal a vyměnil lázeň za čistou. Ještě chvíli jsem bzučel a pak vše vyndal ven. Tělo karburátoru jsem vyfoukal vzduchem a všechny cesty, kterými prochází benzín, jsem propláchl rozpouštědlem. Spodní šroub s tryskou, jehlu a čep pantíku jsem vysušil,  hodil do nádobky s   rozpouštědlem a dal jsem jim poslední dávku ultrazvuku.


 
Rozebraný karburátor po ultrazvukové lázni


Klasický karburátor je na nekvalitní benzín  paradoxně citlivější nežli moderní (a mnohonásobně dražší) motory aut, které jsou vybaveny přímým vstřikováním.  Podle stavu rozebranébo karburátoru  mám ale dojem, že kvalita českého benzínu není až tak hrozná... Jedním dechem ale musím dodat, že tahle sekačka zažila ještě poctivý benzín -  ethanol a další biosrágory se do benzínu povinně přidávají posledních pár let, takže je otázka, k jakému zjištění  se dopracuji za dalších 10 let ( pochopitelně s jinou sekačkou)....

Dokončení: zpětná montáž, chod motoru s čistým karburátorem

3 komentáře:

  1. Nějak podobně vypadala i naše sekačka, když ji manžel na jaře rozebral a rozhodl se ji trochu "poladit" :-D . Nakoupil si nějaké náhradní díly a sekačku za pár dní složil zpátky a musím ho pochválit. Sekačka chytne hned a seká lépe, takže se mu oprava podařila :-) .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do něčeho podobného jsem se minulé léto také pustil. Měl jsem doma starší sekačku a už u ní odcházel motor. Začal jsem tedy pátrat na internetu a zjistil jsem, že bych jej klidně mohl vyměnit za jiný, lepší. Vsadil jsem tedy na komutátorové DC motory Bühler a musím říct, že zatím naprostá spokojenost.

      Vymazat
  2. Myslím si, že u nějaké takové sekačky se to určitě vyplatí. Zvlášť pokud ji máte tak dlouho. To tu mou bohužel nezachránilo nic, tak jsem ji poslal do šrotu. Už když jsem ji kupoval, tak to nebyla žádná hitparáda a teď už neměla prakticky žádnou hodnotu. Místo ní jsem tedy koupil novou a podstatně kvalitnější, tak doufám, že mi vydrží.

    OdpovědětVymazat